Wednesday, April 13, 2011

HAL LAGI DUN

HAL LAGI DUN 13.4.2011

sudah menjadi tradisi agaknya, sikap pembangkang yang acap kali ingin timbulkan kekecohan ketika berlangsungnya persidangan dewan undangan Negeri DUN Perak.

sejak peralihan kuasa kepada BN Februari 2009 lalu, tidak habis-habis memperlihatkan pembangkang berusaha meraih publisiti ketika bersidang.

daripada hal keluar dewan, hinggalah mengenakan gelaran kepada Speaker yang dipanggil sebagai pengerusi pada sidang lepas.

kali ini mesyuarat pertama kali kedua DUN Perak berlangsung, menyaksikan ahli Parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar membawa
hampir 100 orang untuk mendemostrasi di luar bangunan kerajaan negeri SUK .

isunya bantahan kepada menteri besar dengan mempertikaikan soal tanah kampung DBI di ipoh.

bagaimanapun, Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Azisman Alias berkata himpunan haram ini berjaya dileraikan anggota polis setengah jam kemudian.

susulan ITU, 14 orang ditahan dan berlaku kesesakkan lalu lintas

Mereka ditahan dibawah Akta Polis, Seksyen 27 kerana berhimpun tanpa permit. namun ACP Azisman berkata dijangka petang ini mereka dilepaskan selepas selesai keterangan diambil.

sementara itu, di dalam dewan, pada awal sesi menjawab soalan lisan ia dihangatkan dengan ketegangan.

antaranya, hal ketua pembangkang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin yang sengaja menggunakan kamera telefon bimbitnya untuk merekodkan situasi di dalam dewan yang melanggari undang-undang persidangan.

persidangan DUN Perak boleh ditonton secara langsung menerusi laman sesawang www.peraknews.com.my

end//

No comments:

Post a Comment