Friday, July 17, 2009

TAN LIAN HOE

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan membuat pemeriksaan kerap terhadap premis-premis perniagaan di seluruh negara sempena musim perayaan ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Tan Lian Hoe berkata, tujuan pemeriksaan adalah untuk memberi kesedaran kepada peniaga supaya tidak menaikkan harga barang sewenang-wenangnya demi mengaut keuntungan berlebihan dan membebankan pengguna.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media selepas mengadakan lawatan di Pasar Besar Sungai Siput hari ini.

Menurut beliau, pengguna harus tahu hak-hak mereka sebagai pengguna dan bertindak dengan penuh bijaksana dan bertanggungjawab.

Dalam pada itu, pemeriksaan juga bertujuan mengenal pasti masalah yang dihadapi peniaga dan seterusnya berusaha menyelesaikan masalah tersebut.

Tambah beliau lagi, pihaknya telah menerima sebanyak 4995 aduan sepanjang Januari hingga Jun 2009 dan 75 peratus daripadanya telah berjaya diselesaikan manakala 25 peratus lagi masih dalam tindakan pihak kementerian.


End///Wanis

No comments:

Post a Comment