Saturday, December 26, 2009

SKIM PERLINDUNGAN

SKIM TABARRU

skim tabarru merupakan salah satu skim perlindungan bagi membela masyarakat kurang upaya, o-k-u, ibu tunggal, bapa tunggal, warga emas serta rakyat miskin di Perak.

ia bukan sahaja sebagai khidmat bantuan segera yang diberikan oleh kerajaan negeri, tetapi juga antara kaedah menangani isu kemiskinan.

menteri besar, Dato seri Dr zambry Abdul Kadir menjelaskan, Skim ini akan menggunakan pendekatan seperti model skim amanah ikhtiar yang sedia ada, namun kajian dengan pihak universiti sains Malaysia u-s-m dalam menilai perkara ini akan diambil kira bagi memastikan langkah yang diambil adalah praktikal.

terkini didapati, seramai 21 ribu orang dikenal pasti layak menerima skim tabarru dengan caruman sebanyak 20 ringgit setahun melalui insurans takaful.

skim berkenaan dibahagikan kepada beberapa kategori antaranya bantuan kemalangan, elat kekal, skim takaful rumah desa, serta pekakas rumah dengan jumlah peruntukkan melibatkan antara tiga hingga lima ribu ringgit sekali terima.

skim ini juga antara yang diperuntukkan dalam bajet 2010.

sebelum itu, Dato seri Dr zambry mengadakan pertemuan bersama persatuan ibu tunggal cekal di ipoh. persatuan berkenaan turut menerima bantuan daripada kerajaan negeri disamping sumbangan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

hadir sama pengerusi Baiduri yang juga isteri menteri Besar, datin seri saripah zulkifli.

end//baizura

No comments:

Post a Comment