Monday, December 7, 2009

TINDAKAN IBU BAPA-PDRM

PDRM IBU BAPA

tindakan terus terhadap ibu bapa mungkin menjadi satu pendekatan bagi menangani masalah samseng jalanan yang melibatkan remaja dibawah umur.

namun, langkah itu masih dikaji bagi mengenal pasti pelbagai factor yang berkemungkinan berlaku.

menurut ketua polis perak, dato zulkifli Abdullah usaha membanteras jenayah perlulah diiringi dengan pendidikan dan langkah pencegahan awal sebelum tindakan penguatkuasaan diambil.

pihak polis sememangnya mengambil serius hal jenayah yang melibatkan golongan muda, justeru kerjasama dan kesedaran semua pihak terutamanya ibu bapa amatlah penting.

dato zulkifli menjelaskan perkara itu sempena program pencegahan jenayah jalanan bersama masyarakat mukim kota lama kiri, kuala kangsar.

kawasan berkenaan dikenal pasti berisiko tinggi terhadap ancaman pecah rumah, curi kenderaan dan ragut.

atas tindakan memastikan keamanan, anggota polis daerah kuala kangsar membuktikan jenayah di daerah berkenaan berjaya dikawal dengan angka penurunan kes daripada 384 pada 2008 kepada 338 kes tahun ini.

di majlis yang sama, sesi berdialog bersama masyarakat tempatan diadakan. antara perkara yang dibangkitkan adalah berhubung jalinan kerjasama yang mungkin dapat dibuat antara pasukan polis dengan orang.

melalui pelbagai saluran maklumat seperti laman sesawang rasmi PDRM, talian hotline serta rakan cop, orang ramai secara terus boleh memberi maklumat berkaitan jenayah yang berlaku disekitar mereka

end//baizura

No comments:

Post a Comment